Favicon Bio De Zwaluf
planten lovendegem

Boerderij

bioboerderij
schapen lovendegem

Schapen

We hebben een 550-tal schapen. Deze hebben we voor verschillende doeleinden. We laten ze natuurgebieden begrazen met herders en honden. Dit gebeurt door VZW De Grazer. Voor alle uitleg daarover: http://www.vzwdegrazer.be/

We slachten er voor hun vlees. Dit vlees kan u bij ons in de winkel krijgen.

Melkvee en voeder

We houden voornamelijk holsteinkoeien, er wordt gekruist met Brownswiss (een zwitsers bergras), en rode West-vlaamse rassen om sterkere koeien te krijgen die langer meegaan. We proberen er voor te zorgen dat de koeien een aangenaam leven hebben op ons bedrijf. Dit doen we met een ruimere stal en veel weiland. De koeien kunnen ook steeds buiten grazen (als het weer het toelaat), wat tegenwoordig bij veel landbouwbedrijven alsmaar minder aan de orde is. De weiden worden bemest met de compost uit de koeiestal en er wordt klaver in het gras gezaaid die ervoor zorgt dat het gras vlugger groeit. Ook bij de andere teelten wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest. Enkel met natuurlijke bemesting word gras-klaver en haver geteelt. Het onkruid wordt ook niet bestreden met chemische middelen. Op deze wijze is duizenden jaren geboerd, zonder schade aan de grond toe te brengen, en kan er nog duizenden jaren geboerd worden. Duurzaam en milieuverantwoord. Bij ons mogen de kalfjes bij de moeder zuigen tot ze ongeveer 2-3 weken zijn. Daarna mogen ze tot een leeftijd van 3 maand bij een pleegmoeder drinken. Deze pleegmoeder laat gemiddeld 3-4 kalfjes zuigen, dus de kalfjes kunnen zo bij een paar koeien lopen, niet bij de hele groep.
varkens lovendegem

Varkens

Op ons bedrijf vind je verschillende varkens. Zoals hangbuikvarkens, mangalica varkens en een kruising van mangalica-pietrain-york-duroc. De varkens worden 100% antibiotica en medicatie vrij opgekweekt. Ze hebben verschillende functies. Sommigen worden geslacht, met anderen kweken we. Ze mogen op het land woelen. Ze eten eerst de overschotjes van de groenten op ’t veld op, daarna woelen ze het veld om. Dan kunnen we er opnieuw groentjes op telen. Onze varkens vind je dus BUITEN, en dat gebeurt niet vaak meer.

Contacteer ons

Twijfel niet om ons te contacteren voor meer informatie omtrent onze bio boerderij.

Gentse Stadsherder

voor vzw De Graver

Vanaf mei tot oktober 2021 biedt vzw De Grazer voltijds of 4/5de tewerkstelling aan voor een herder. Dit kan in loondienst of als zelfstandige.

Onze voorkeur gaat naar kandidaten met een passie voor schapen. Zelfstandig kunnen werken, bepaalde verantwoordelijkheden op zich willen nemen en initiatief durven nemen zijn basisvoorwaarden.

Een geslaagde samenwerking en bewezen vaardigheden kunnen, na overleg en evaluatie, leiden tot een permanente functie binnen onze vzw.

Aangeboden:

 • Boeiend en uitdagend werk buiten met schapen in de Gentse stadsomgeving.
 • Vrijheid in het uitvoeren van de opdracht.
 • Je komt terecht in een tof jong enthousiast team van herders en vrijwilligers.
 • Een border collie is beschikbaar. Jij staat in voor de zorg en huisvesting van de hond.

Opdracht:
Met passie en motivatie bereid zijn om:

 • De begrazingsopdracht tot het einde uit te voeren in opdracht van de Stad Gent ism vzw De Grazer.
 • Attent te zijn voor de dieren, deze in een goede conditie te houden gedurende het seizoen. In te staan voor al hun noden, in hoofdzaak voedsel- en watervoorziening.
 • Flexibel te zijn qua werkuren (bij hitte of slecht weer wordt het herderen daarop afgestemd) en bereidzijn tot frequent weekendwerk (dieren kennen geen dagen/uren).

Gevraagd profiel:

 • Je hebt de fysieke capaciteit om aan de slag te gaan als herder.
 • Communicatie:
  Je kan open, vlot en constructief communiceren en beoogt een goede samenwerking met de opdrachtgevers, collega’s, vrijwilligers, buurtbewoners en passanten. Je hebt gevoel voor positieve en duidelijke communicatie
 • Kennis:
  Kennis van schapenhouderij is niet vereist, maar interesse in deze dieren en gedrevenheid in het leren herderen is daarentegen een must.
 • Houding:
  Je bent capabel om zelfstandig te werken. Je beschikt over de mogelijkheid zelf je opdracht te plannen en af te werken binnen een bepaalde termijn. Je kan omgaan met onvoorziene omstandigheden en hebt zin voor initiatief. Je bent leergierig.
 • Ervaring:
  Een basiservaring in de schapenhouderij of het herderen van schapen en ervaring in het werken met een herdershond is een pluspunt, maar geen vereiste.

Heb je zin om bij ons aan de slag te gaan en denk je aan deze vereisten te voldoen? Bezorg
ons dan zo snel mogelijk je CV en motivatiebrief en overtuig ons!

De Grazer vzw, t.a.v. Nils Mouton, Verbindingsweg 66, 9920 Lievegem. Bij voorkeur via mail naar biodezwaluw@outlook.com.
Meer info: vzwdegrazer.be

Vacature